donderdag 18 oktober 2018
In deze laatste blog in de blogserie ‘wat levert een webinar op?’ ga ik in op de vraag wat een e-learning webinar nu eigenlijk oplevert. Deze blog heb ik geschreven naar aanleiding van mijn generieke blog ‘wat levert een webinar op?’ waarover ik veel reacties heb ontvangen. Naar aanleiding van deze reacties heb ik verdiepende artikelen geschreven rondom de drie webinar-varianten die we onderscheiden.
Maar eerst een klein stukje resumé. Een webinar kan worden ingezet voor diverse doeleinden. We onderscheiden daarom drie soorten webinars:
In deze blog richt ik mij alleen op de laatste categorie. De andere twee webinar soorten heb ik uitgebreid beschreven in andere blogs.
Na het lezen van deze blog weet je welke meerwaarde een live webinar heeft in e-learning trajecten. Wanneer is een webinar in te zetten in een bestaand e-learning-traject en wat is de meerwaarde om in een bestaand leertraject te starten met een webinar als e-learning onderdeel?
Een e-learning webinar heeft als doel om cursisten of studenten over een bepaald onderwerp te leren. Een e-learning webinar kan opzichzelfstaand zijn, maar kan ook onderdeel zijn van een bestaand e-learning traject.
Een e-learning wordt georganiseerd door een onderwijs- of cursusorganisatie. De inhoud wordt doorgaans door deze organisaties verzorgd. De cursist is de kijker.
Organiseer jij een cursus waarbij het verplicht is om deel te nemen aan de webinar, als onderdeel van het leerprogramma? Geen probleem. Door wat slimmigheden toe te passen is het mogelijk om het volgen van een webinar verplicht te stellen voor de cursist.
(PE-)punten
Voor sommige beroepsgroepen is het verplicht om jaarlijks een aantal punten te verzamelen voor verschillende activiteiten. Een webinar kan prima onderdeel zijn van dit puntensysteem. Door de flexibiliteit van het inschrijfformulier is het mogelijk om een klant- of deelnamenummer uit te vragen om de punten na het volgen van een webinar te kunnen toekennen aan de juiste deelnemer.
Kijkduur
Het is mogelijk om de kijkduur in te zien per deelnemer. Hiermee zie je of cursisten inloggen in de webinaromgeving en direct daarna weer uitloggen. Dit is een handig hulpmiddel maar waterdicht is het niet. Technisch is het onmogelijk om te monitoren of een deelnemer daadwerkelijk kijkt, hij of zij heeft namelijk altijd de mogelijkheid om de webinarpagina te openen en vervolgens weg te lopen.
Controlevragen
Om echt zeker te weten of cursisten de webinar wel volgen maken we gebruik de poll-module. Door een poll op te nemen in de uitzending kan worden gecontroleerd of iemand wel heeft gekeken. De vraag wordt op een specifiek, vooraf onbekend moment, in de webinar getoond. Als de cursist op dat moment niet aanwezig is kan hij of zij de vraag niet correct beantwoorden. Door een aantal vragen op te nemen in de webinar kan worden vastgesteld of een cursist daadwerkelijk heeft deelgenomen.
TIP
Controlevragen via een poll bieden ook de mogelijkheid om interactie met de cursist aan te gaan. Daarom is het een goed idee om een leuke, interessante vraag te stellen. Op die manier wordt deelname niet alleen een verplichting maar ook leuke ervaring. Een webinar is daarnaast voor cursisten een mooie laagdrempelige manier om vragen te stellen.
Een webinar is effectief en kostenefficiënt tegelijk. Het is het ideale kanaal voor het uitdiepen van een onderwerp. Alle hulpmiddelen zijn voorhanden voor de organisator. Denk aan het geven van een PowerPoint-presentatie, maar het is ook mogelijk om de cursist door een webinar aan te sporen om actie te ondernemen.
On-demand
Daarnaast zijn webinars niet alleen live, maar ook on-demand beschikbaar. Willen cursisten een les nog eens terug willen kijken? Hebben cursisten een les gemist? Het is altijd mogelijk om de opname van deze les nog eens terug te kijken. En daar komen geen extra kosten bij kijken. Een mooi extraatje bij een e-learning webinar!
Interactief
Een e-learning webinar is bij uitstek een medium om op een laagdrempelige manier de interactie met de cursist aan te gaan. Hierboven schreef ik al iets over het kunnen controleren op daadwerkelijke deelname door een poll in te zetten. Maar er zijn nog meer mogelijkheden waarmee een cursist uitgedaagd kan worden om te participeren in de webinar.
Wanneer je bezig bent met het opzetten van een leertraject, wil je de cursist waarschijnlijk op een zo makkelijk mogelijke manier meenemen door dat leertraject. Het kan nuttig zijn om cursisten te voorzien van het lesmateriaal voor les 2, wanneer les 1 succesvol is doorlopen. Ook hierin kunnen webinars een nuttige rol spelen. Door de registratie van de deelname ben je in de gelegenheid om via een mail, of via de uitzendpagina van de webinar, cursisten te voorzien van het volgende lesmateriaal.
Webinar vs. Klassikaal
Best of both worlds
Zowel klassikaal lesgeven als webinars zijn erg goede vormen om les te geven. Zou het niet mooi zijn om beide vormen te combineren? Bijvoorbeeld door een samenvattende webinar te organiseren over een eerdere klassikale les. Op deze wijze maak je optimaal gebruik van de kracht van de herhaling. En uiteraard is het mogelijk om een poll toe te voegen zodat je gericht kunt peilen of de cursisten de lesstof voldoende hebben opgepikt. Dat geeft je de mogelijkheid om het vervolg van het lesprogramma nog eens aan te passen.
Alleen klassikale lessen
Natuurlijk is het ook mogelijk om het lesprogramma alleen klassikaal vorm te geven. Het voordeel is dat je de cursisten bij elke sessie ontmoet en bij werkgroepen kan makkelijk worden samengewerkt. Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat we vanuit WebinarTV graag mooie toepassingen uitdenken om op de digitale manier te kunnen voorzien in de behoeftes die aansluiten op het doel van de cursus.
Alleen webinars als lesmiddel
Uiteraard is het mogelijk om het cursustraject volledig te digitaliseren. Voor de klassikale lessen is een webinar een middel bij uitstek. Cursisten hebben geen reistijd en de tijdsinvestering is beperkt tot het absolute minimum. Daarnaast bouw je, door de lessen via webinars vorm te geven, een mooie database van cursusmateriaal op. Cursisten kunnen makkelijk een webinar nog eens terugkijken of alsnog kijken als ze een les hebben gemist.
Kennisniveau in de beroepsgroep op peil houden
Een e-learning webinar leent zich bij uitstek om het kennisniveau binnen een doelgroep op peil te houden. Dit kan op vrijblijvend niveau gedaan worden maar het is ook mogelijk om een puntensysteem te koppelen.
Opleiding
Wanneer je verantwoordelijk bent voor een opleiding is een webinar eveneens een geschikt medium. Hoorcolleges kunnen prima online gevolgd worden. Lesprogramma’s die bestaan uit verschillende modules worden vaak afgetrapt met een theorieles. Hiervoor is bij uitstek een webinar geschikt.
MBO’s / HBO’s / WO’s
Ook voor scholen kan een webinar een interessant middel zijn om in te zetten in de lesprogramma’s. Met name voor praktijkgerichte lessen is een webinar interessant.
Inhouse training
Medewerkers trainen? Ook dan is een webinar bij uitstek een format om in te zetten. Medewerkers kunnen met een beperkte tijdsinvestering deelnemen aan de webinar.
Een e-learning webinar zorgt voor een laagdrempelige manier van lesgeven zonder reistijd. Daarnaast is het kostenefficiënt. Er hoeft geen zaal gereserveerd te worden, catering is niet nodig en parkeren is geen probleem.
Daarnaast is een e-learning webinar een makkelijke manier om in contact te komen met de cursist. De cursist zal geen drempel voelen om een vraag te stellen. En jij beschikt over de opname en bouwt zo met webinars een mooie database aan e-learning materiaal op.
Lees ook de andere blogs uit deze serie: