Maak geen voorleesbeurt van je webinar

woensdag 30 augustus 2017

Webinars bevatten vaak korte demonstraties of presentaties die worden ondersteund met een PowerPoint-deck. Dit is niet anders dan bij een fysieke informatiesessie, bijvoorbeeld op een congres. Het is dan ook een uitstekend middel om een verhaal te versterken. Voorwaarde is wel dat de presentatie wordt aangepast aan het medium, in dit geval video. In deze blog geven wij een paar tips om de PowerPoint-presentatie op een goede manier te gebruiken. Deze tips kunnen overigens ook prima worden toegepast op andere tools, zoals Keynote of Prezi.

Vormgeving

Over smaak valt niet te twisten. Toch zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden bij de vormgeving van een presentatie. En hier mag ook best een beetje tijd en energie in worden gestoken. Veel bedrijven hebben een huisstijl en soms zelfs een template klaar liggen, dus het ligt dan ook voor de hand dat die gebruikt zal moeten worden. Maar als dit niet het geval is, zorg er dan voor dat er een goed verzorgd raamwerk wordt ontworpen. Let bijvoorbeeld op het kleurgebruik en het soort lettertype. Is alles goed zichtbaar en leesbaar? Als de vormgeving goed is, dan ziet een webinar er ook al direct een stuk professioneler uit.

Hou teksten kort en krachtig

Zo af en toe zien wij dia’s met enorme lappen tekst, vaak bedoeld als spiekbriefje voor de presentator en niet eens zozeer om het publiek te informeren. Sprekers maken er dan ook meer een voorleesbeurt van. En voor kijkers is het ook nog lastig te luisteren en tegelijkertijd hetzelfde verhaal in net iets andere bewoording te lezen. Gebruik dus korte zinnen en kernwoorden. Zet ook niet teveel tekst op 1 dia, maar spreidt dit liever over meerdere dia’s. Zorg ervoor dat links naar websites niet onderlijnd zijn, maar dat het gewone tekst is. Hierdoor worden zij beter leesbaar. 

Gebruik van visuals in PowerPoint

Juist omdat ook een webinar een visueel medium, wordt het gebruik van afbeeldingen (foto’s, logo’s, diagrammen, etc.) aangeraden. Let hierbij wel op de kwaliteit van afbeeldingen. Dus geen korrelige afbeeldingen vanwege een te lage resolutie, maar goede, scherpe, veelzeggende foto’s of afbeeldingen. Ook hiermee ziet een presentatie er al direct een stuk professioneler uit.

Animatie

Houdt er rekening mee dat mensen het verhaal voor het eerst horen en zien. Animaties kunnen het verhaal ondersteunen, maar kunnen bij verkeerd gebruik ook juist afleiden. Animeer dus ook niet onnodig allerlei randzaken, maar richt je bijvoorbeeld alleen op de belangrijke stappen in een proces. Bestaat een dia uit vier stappen, maak dan ook elke stap op een nieuwe dia, zodat de veranderingen ook zichtbaar zijn in een PDF van de presentatie wanneer deze gedeeld wordt met kijkers.

Neem er even de tijd voor

Nog te vaak wordt er even snel een presentatie in elkaar geflanst. Even snel een template gepakt, even snel een afbeelding erin gegooid, even snel wat animatie toevoegen. Dit is direct terug te zien in het resultaat. Neem even de tijd en zorg dat de presentatie er goed verzorgd, professioneel en vooral duidelijk uitziet. Hiermee zorg je ervoor dat de presentatie precies doet wat het moet doen, namelijk jouw verhaal ondersteunen en zo nodig versterken.