Social media inzetten voor uw webinar

dinsdag 12 december 2017

Wanneer men besluit om een webinar te organiseren, komt er een moment dat besloten moet worden waar het webinar op wordt uitgezonden. Dit kan bijvoorbeeld op een eigen platform, zoals de eigen website, of een speciaal ingerichte tool, maar het kan ook via diverse social media kanalen. Steeds meer van deze platformen bieden een mogelijkheid om live te streamen. In deze blog behandel ik een aantal van deze platformen:

  1. YouTube Live
  2. Facebook Live
  3. Linkedin
  4. Twitch
  5. Restream

YouTube Live

Als je aan online video denkt, dan denk je aan YouTube. En YouTube is al lang niet meer alleen de plek waar je alleen ‘on-demand’ video’s kunt bekijken, maar er wordt ook in toenemende mate live gestreamd. YouTube zou dan ook een uitstekend platform kunnen zijn om webinars op te streamen. Voordelen ervan zijn dat de videospelers vrij gemakkelijk op de eigen website gebruikt kan worden. YouTube biedt ook de mogelijkheid om in 4K en met 60 frames per seconde (allerhoogste kwaliteit) te streamen.

Facebook Live

Ook Facebook biedt mogelijkheden tot live streaming. Voorheen was dit alleen mogelijk met bijvoorbeeld een mobiele telefoon, maar nu kunnen er ook uitzendingen gestart worden vanuit een studio. Er zitten op dit moment nog wel een paar haken en ogen aan het streamen via Facebook. Zo heeft Facebook onder andere in hun policy staan dat zij liever niet tegelijk naar andere platformen streamen. Het is dus niet altijd mogelijk om naar bijvoorbeeld Facebook én YouTube te streamen, al zijn hier ook wel weer workarounds voor te verzinnen.

Linkedin

Hoewel het nog niet mogelijk is om direct naar Linkedin te streamen, kun je natuurlijk wel verwijzen naar andere sociale kanalen als je aan het streamen bent. Wel kan men al video’s uploaden naar Linkedin, maar dus nog niet live streamen. LinkedIn biedt overigens nog steeds een uitstekend (misschien wel het beste) platform om de doelgroep van professionals te bereiken. Dus al kan het webinar niet live uitgezonden worden, de promotie kan natuurlijk wel voor een groot deel op dit netwerk plaatsvinden.

Twitch

Twitch is een platform dat al bestaat sinds 2011. Twitch is vooral een platform voor gamers. Mensen die op bijvoorbeeld de Xbox One aan het gamen zijn, streamen dit live naar hun volgers of andere kijkers. Vaak is alleen de game in beeld met eventueel een webcam. Ook bestaat er de mogelijkheid om, naast gamen, je eigen leven te live streamen via het “IRL” kanaal. Twitch is het ideale platform om nieuwe games te laten zien en eventueel al reacties te peilen op een bèta-versie.

Restream

Soms wil je naar meerdere platformen tegelijk streamen en niet alle platformen vinden dit even leuk. Een oplossing zou dan de tool Restream kunnen zijn. Je streamt naar Restream en deze distribueert het naar de andere platformen. Eventuele vragen of opmerkingen die op de platformen binnenkomen, worden ook doorgestuurd naar een chatapplicatie van Restream en via diezelfde app kan er ook gereageerd worden.

Kortom, bent u van plan een webinar te organiseren en wilt u deze ook op uw social media kanalen live streamen, dan zijn er voldoende mogelijkheden. Ik heb er enkele kort behandeld, maar er zijn nog tal van andere kanalen die uitstekend ingezet kunnen worden voor live streaming doeleinden.