Voordelen van een greenscreen

donderdag 23 april 2020

Het gebruik van een green screen is niet nieuw maar er wordt nog steeds volop gebruik van gemaakt. Zo staan er nog steeds weermannen en -vrouwen voor een green screen en zijn er genoeg nieuwe films op te noemen die gebruik maken van deze techniek.

Hoe werkt een green screen?

De techniek die achter een green screen zit, heet Chroma key. De groene achtergrond wordt weggehaald en vervangen door een andere achtergrond. Dit kan een afbeelding zijn, maar ook zeker een video. Hierdoor lijkt het alsof de presentator bijvoorbeeld niet in een studio staat maar op een locatie naar keuze.

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van Chromakey, hoeft de achtergrond niet altijd groen te zijn. Het kan soms voorkomen dat de achtergrond blauw wordt gemaakt. Dit komt doordat de kleuren groen en blauw het minste voorkomen in de huidskleur. Het voordeel van een groene achtergrond is dat de lens van een digitale camera extra gevoelig is voor groentinten. Dit is gedaan om het menselijk oog na te bootsen. Een object uit een groene achtergrond halen geeft hierdoor het beste resultaat.

Het voordeel van een green screen

Wanneer er tijdens een webinar gebruik wordt gemaakt van een greenscreen, wordt het mogelijk om de achtergrond te veranderen. Hierdoor wordt het heel makkelijk om elk webinar een andere look te geven, zonder dat we ons op een andere locatie hoeven te begeven. Bij bijvoorbeeld een demonstratie of e-learning, kan de presentator in beeld blijven zonder een deel van het scherm te bedekken.

Waar rekening mee te houden?

Het is belangrijk dat een spreker zich goed voorbereid op het gebruik van een greenscreen. Wanneer de spreker bijvoorbeeld groene tinten in zijn of haar kleding heeft, kan het gebeuren dat dit doorzichtig wordt tijdens de uitzending. Als er tijdens de webinar iets aangewezen moet worden op de achtergrond, wat de presentator dus niet ziet, kan dit lastig zijn voor de oriëntatie. Het is verstandig om dit van te voren te oefenen.

Het beste resultaat van een green screen krijg je wanneer de achtergrond egaal groen is. Schaduwen of een lamp die er te fel op schijnt moeten dus voorkomen worden.