Het begin van de webinar

dinsdag 11 september 2018

Ook bij webinars is het begin vaak het moeilijkst. Je hebt je verhaal op papier staan, maar hoe vertaalt dit verhaal zich naar een webinar? Hoe moet je beginnen? Hoe zet je een goede introductie neer? Op deze vragen krijg je in deze blog een antwoord.

In deze blog ga ik ervan uit dat je verhaal al helemaal rond is. De blog staat stil bij een aantal aspecten die bij vrijwel elk webinar terugkomen. Op deze manier kun je je hierop voorbereiden als het geven van een webinar nieuw voor je is.

De introductie

Het begin van een webinarJe kunt uiteraard meteen met je verhaal beginnen, maar zo geef je de kijkers weinig tijd om ook even aan de setting te wennen. Stel jezelf en je bedrijf eerst voor zodat ze weten met wie ze te maken hebben en waarom je je verhaal komt vertellen. Daarnaast is het verstandig om de kijker op de hoogte te stellen van de huishoudelijke mededelingen. Dit kan zijn dat ze vragen kunnen stellen, deel kunnen nemen aan de chat, of dat ze eventuele opleidingspunten kunnen krijgen voor het volgen van het webinar.

Live vragen stellen

Bij een live webinar kunnen de kijkers ook vaak vragen stellen aan de experts aan tafel. De ervaring leert dat kijkers hier terughoudend in kunnen zijn. Stel de kijkers aan het begin van de webinar op de hoogte dat ze vragen kunnen stellen en nodig ze ook uit om dit veel te doen. Zo ben je op de hoogte wat er speelt bij de doelgroep en hierdoor maak je de webinar interactief. Interactiviteit maakt elk webinar extra interessant en leuk!

Wie begint er?

Een webinar is vaak een aangelegenheid waarbij meerdere sprekers aan het woord komen. Het is dus verstandig om van te voren goed te bepalen wie de introductie doet.

Neem een moderator!

Bij een webinar zijn de sprekers vaak experts uit hun vakgebied. Dat wil niet zeggen dat ze ook gelijk experts zijn in het geven van een webinar. Wanneer hier nog weinig ervaring in is, kan een moderator uitkomst bieden. Een ervaren moderator zorgt ervoor dat de webinar in goede banen wordt geleid. De moderator doet de introductie, stelt vragen van kijkers en zorgt ervoor dat het gesprek op gang blijft. Een moderator zorgt ervoor dat de expert zich volledig kan focussen op zijn/haar verhaal.