De voordelen van een HTML5-videospeler

maandag 21 augustus 2017

Webinars zijn er alweer enkele jaren. En de afgelopen jaren heb je het woord ‘app’ waarschijnlijk regelmatig voorbij zien komen. En dit woord heb je waarschijnlijk geassocieerd met ‘hip’ en ‘modern’. Veel bedrijven hebben een ambitie om een app te (laten) ontwikkelen. Als WebinarTV.nl gaan we voor het bekijken van webinars volledig tegen deze trend in. We leggen graag uit waarom.

2012

In 2012 waren we als Heliview Online (WebinarTV.nl is onderdeel van Heliview Online) één van de eerste aanbieders van webinars. Het woord ‘webinar’ is een samenvoeging van het woord ‘web’ en ‘seminar’. In die tijd waren er nog weinig standaarden op het gebied van webinars. We hebben daarom veel software getest en geprobeerd maar we kwamen er al snel achter dat een eenvoudige videospeler voor ons de ultieme software bleek te zijn.

Geen apps of software dus?

Of het nu gaat om een app voor de iPhone of iPad, een Android-app, een extensie in de browser of het installeren van Windows-software: het zijn allemaal beperkingen die een negatieve invloed hebben op het aantal kijkers van jouw webinar en de engagement van de kijkers bij jouw webinar.

Voorbeeld

Stel: je organiseert een webinar die bijvoorbeeld dinsdagochtend om 11 uur live gaat. Je zult in de statistieken zien dat een significant deel van de kijkers tussen 10.57 en 11.00 inlogt. Zij worden vervolgens geconfronteerd met de vereiste van het installeren van software, een browserextentie, een mobiele app enzovoort. Het gevolg is dat de mensen die door deze drempel niet afhaken waarschijnlijk niet op tijd klaar zijn en dus het begin van de webinar meteen al missen.

En dat is nog het meest gunstige geval. Gebruik je een wat minder gebruikte browser? Gebruik je nog een Windows Phone (ja, er zijn nog altijd een aantal Windows Phone gebruikers :-))? Dan is het voor jou uberhaupt niet mogelijk om de webinar te bekijken.

Flash gebruiken voor webinars?

Ook het uitzenden via een videospeler die gebruik maak van Flash is geen aanrader. Flash wordt al een flink aantal jaren niet ondersteund op mobiele apparaten. Maar ook de makers van browsers voor op een Windows-computer zijn inmiddels gestart om Flash standaard te blokkeren. Kortom: ook het gebruik van Flash zorgt voor een drempel en levert simpelweg minder kijkers op.

De oplossing: HTML5 videospeler

De enige reden waarom we voor een simpele videospeler (zoals je die kent van websites als YouTube) hebben gekozen is het feit dat deze altijd werkt. En dat zie je terug in de ‘engagement’ bij de kijker van webinars. Er hoeft geen plugin of app geïnstalleerd te worden. Het enige wat nodig is, is de URL van de uitzendpagina en een browser (Google Chrome, Microsoft Edge, Firfox etc.). Ook kan de webinar gewoon op mobiele apparaten zoals tablets en smartphones worden bekeken. De uitzendpagina zal dan automatisch aan de schermafmetingen worden aangepast.

Extra mogelijkheden: whitelabel of embedden op eigen website

Een extra voordeel van de eenvoudige videospeler die door WebinarTV.nl wordt gebruikt is dat de videospeler kan worden toegevoegd aan een eigen website. Dit werkt vergelijkbaar met het embedden van een YouTube-video.

Daarnaast biedt WebinarTV.nl de mogelijkheid om gebruik te maken van een whitelabel-pagina. Dit is een pagina die kan worden vormgegeven in jouw eigen huisstijl en bevat jouw eigen logo. Op deze pagina is een duidelijk overzicht te vinden van de ingeplande webinars, on-demand webinars. Ook de live webinars worden via deze pagina uitgezonden. Vooral handig als je van plan bent meer dan één webinar te organiseren.