Waar moet je rekening mee houden bij een live video?

woensdag 8 augustus 2018

Het maken van een live video staat bij veel organisaties al op de agenda. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden als je live gaat op internet? Veel organisaties hebben het nog nooit gedaan en daarom moeten ze niet vergeten om rekening te houden met een aantal belangrijke zaken. Ben jij ook van plan om binnenkort een live video te maken? In deze blog sta ik stil bij een aantal do’s en don’ts bij live video.

Do’s

Ga de interactie aan met de kijker

Sta open voor vragen van kijkers. Je kunt van te voren ook een aantal eigen vragen voorbereiden om kijkers te stimuleren om vragen te stellen. Soms moet het publiek een beetje loskomen en daar kan een vraag, die je van te voren hebt voorbereid, goed bij helpen.

Maak gebruik van een poll

Je kunt natuurlijk ook een vraag aan de kijker stellen! Het is natuurlijk lastig om daarbij iedereen aan het woord te laten dus een poll biedt uitkomst. Hiermee kun je makkelijk peilen hoe kijkers over een bepaald onderwerp denken. Je kunt een poll ook gebruiken om het kennisniveau te peilen van de kijker.

Geef een demonstratie

Praten over je (nieuw) product of dienst is leuk, maar het laten zien is natuurlijk een stuk beter. Sluit je eigen laptop aan en laat het zien! Op deze manier krijgen je kijkers een goed beeld van hoe het product of de dienst werkt als ze er zelf ook mee aan de slag gaan.

Don’ts

Dont: Ga de presentatie niet oplezen.

Een spiekbriefje is natuurlijk niet erg, maar de kijker zit niet op een voorleesbeurt te wachten. Kijk recht de camera in als je tegen de kijkers wilt praten of naar een eventuele moderator/presentator. Presentatoren die vaker met een autocue of teleprompter werken, zijn hier vaak in getraind en hebben hier ervaring mee. Het is niet makkelijk om met een autocue te werken!

Don’t: Ga niet onvoorbereid te werk.

Natuurlijk ben jij de expert op jouw vakgebied, maar een rode draad in je verhaal is belangrijk. Bedenk van te voren goed waar je het over wilt hebben en waarover juist weer niet. Oefen het vooral ook een paar keer thuis.

Don’t: Maak het niet te langdradig

Hou het verhaal kort en bondig en draai niet om de boodschap heen. Als je van te voren hebt bedacht dat het webinar bijvoorbeeld een uur moet duren, en je bent al klaar na een half uur, ga je verhaal dan niet onnodig rekken.